My Blog

Έρχονται δράσεις για μακροχρόνια ανέργους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Τις δράσεις του υπουργείου για μακροχρόνια ανέργους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανακοινώνει το υπουργείο Εργασίας.

Τους πυλώνες των δράσεων του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρουσιάζει σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κύρια σημεία του Ταμείου Ανάκαμψης εστιάζονται σε νέα προγράμματα κατάρτισης, στην ψηφιοποίηση του συστήματος εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης και στην ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων για ένταξη στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα περισσότερα από 1 δισ. Ευρώ θα διατεθούν για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Εργασίας.

Ειδικότερα είναι υπό σχεδιασμό πιρογράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης:

  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων/επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης.
  • Στοχευμένο πρόγραμμα απασχόλησης σε περιοχές υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας.
  • Στοχευμένο πρόγραμμα για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες με σημαντικά εμπόδια ένταξης/επανένταξης στην αγορά εργασίας.
  • Βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους.
  • Επέκταση πιλοτικών δράσεων «ανοικτού τύπου».
  • Πρωτοβουλία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην πράσινη οικονομία.

Παράλληλα ένα μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης που αναλογεί στο Υπουργείο Εργασίας θα χρησιμοποιηθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ. Στόχος θα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός περισσότερων υπηρεσιών, με σκοπό τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων και τη μείωση της γραφειοκρατίας και εννοείται και της πολύωρης ταλαιπωρίας ασφαλισμένων και επιχειρήσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα βοηθήσει τον ΕΦΚΑ ακόμη περισσότερο και στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων. Επίσης ένα άλλο κομμάτι θα αφορά τη δημιουργία μικρών κοινωνικών προγραμμάτων που θα στοχεύουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Όπως για παράδειγμα παρεμβάσεις, οι οποίες θα απευθύνονται σε μακροχρόνια ανέργους ή προγράμματα για νέους ανέργους που επιθυμούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι το σύστημα παρακολούθησης του χρόνου εργασίας στην ψηφιακή εποχή και ποτελεί εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου των εργαζομένων και την αμοιβή τυχόν υπερωριών σύμφωνα με τους κανόνες.

Η επένδυση για την ψηφιακή κάρτα στην πλήρη της μορφή θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου οι απαιτούμενες επενδύσεις να υλοποιηθούν το συντομότερο. Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους, συνήθως ηλεκτρονικά, και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη την αγορά.

Επίσης σε χιλιάδες ανέργους θα δοθεί η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων με εκπτώσεις και προνόμια στην υγεία, στα καταστήματα, στον πολιτισμό, στη διασκέδαση και στις υπηρεσίες σύμφωνα με το Σχέδιο δράσης του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων που ήδη δίνεται στους νέους και αναμένεται να δοθεί και στους ανέργους ηλικίας ως 30 ετών. Πρόκειται για εκπτωτική και όχι πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, ισχύει για ένα χρόνο και μπορεί να ανανεώνεται κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των 30 ετών.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει συνεργασία του ΟΑΕΔ με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) προκειμένου οι α) επιδοτούμενοι άνεργοι, β) οι φοιτώντες στις 49 ΕΠΑΣ Μαθητείας (6361 βάσει στοιχείων Μαρτίου 2020) και γ) οι φοιτώντες στα 29 ΙΕΚ του ΟΑΕΔ (2128 βάσει στοιχείων Μαρτίου 2020), ηλικίας έως 30 ετών αμφότεροι, να στηριχτούν έμπρακτα μέσω της παροχής Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων.

Η Ευρωπαϊκή κάρτα νέων χρησιμοποιείται ήδη από σχεδόν 6 εκατομμύρια κατόχους σε όλη την Ευρώπη στους οποίους προσφέρεται ένας κατάλογος που περιλαμβάνει περισσότερες από 100.000 προσφορές. Στην Ελλάδα, τα ενεργά μέλη της αγγίζουν τα 13.000 και οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και φορείς τους 160.

Περισσότερα:

Πηγή: dikaiologitika.gr

adminΈρχονται δράσεις για μακροχρόνια ανέργους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Σχετικά άρθρα

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 5.000 ανέργους ηλικίας έως 29 ετών (Β΄ΚΥΚΛΟΣ)

Αναρτήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr ο Προσωρινός Πίνακας Κατάταξης Ανέργων, ανά Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2), για το «Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ για 5.000 ανέργους έως 29 ετών» (Β΄ Κύκλος), καθώς και ο Προσωρινός Πίνακας Αποκλειομένων.

Πρόγραμμα Κατάρτισης για τη Δημιουργία Νέων Επιχειρήσεων στην Ψηφιακή Εποχή

Ξεκίνησε χτες Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 15:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στο νέο διαδικτυακό «Πρόγραμμα Κατάρτισης για τη Δημιουργία Νέων Επιχειρήσεων στην Ψηφιακή Εποχή» για 4.000 ανέργους. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει την Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 23:59.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *